Επιστροφή στον Παιδικό Σταθμό Μετά τις Διακοπές των Χριστουγέννων

9 Ιανουαρίου 2023

Οι διακοπές των Χριστουγέννων αναμφισβήτητα δημιουργούν χαρά και όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Το «φωτεινό» και ευχάριστο κλίμα, όμως, με τις βόλτες, τα δώρα και τη χαλαρή διάθεση γονέων και παιδιών, πολύ συχνά δίνει τη θέση του σε στιγμές αμηχανίας και άρνησης σχετικά με την επιστροφή στον παιδικό σταθμό.

Χρήσιμες Οδηγίες

Για το λόγο αυτό, συμβάλλει θετικά όταν οι γονείς είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να διαχειριστούν αυτήν την άρνηση του παιδιού. Φροντίστε να εφαρμόσετε τις «Οδηγίες ομαλής προσαρμογής στον παιδικό σταθμό» όπως και κατά την έναρξη φοίτησης του παιδιού σας σε αυτόν. Επιπλέον, να θυμάστε:

  • Θα βοηθήσει να υπενθυμίσετε στο παιδί τα ονόματα των συμμαθητών του και τις διάφορες δραστηριότητες που έχει κάνει μέχρι τώρα. Πείτε του πόσο θα χαρεί η δασκάλα που θα το συναντήσει.
  • Δείξτε κατανόηση εάν το παιδί σας λέει και ξαναλέει ότι δεν επιθυμεί να πάει στο σχολείο. Ακόμα και η γκρίνια – μουρμούρα είναι ένας μη λεκτικός μηχανισμός επικοινωνίας για να εκφράσουν το άγχος και την ανησυχία τους. Αυτές οι συμπεριφορές ίσως να εκδηλωθούν και έπειτα από λίγες ημέρες αλλά εσείς φροντίστε να παραμείνετε ψύχραιμοι.
  • Εξηγείστε στο παιδί το νόημα των διακοπών για μικρούς και μεγάλους και καθησυχάστε το διαβεβαιώνοντας ότι οι ώρες παιχνιδιού και οι βόλτες στο πάρκο δε σταματούν επειδή αρχίζει το σχολείο (φροντίστε να τηρήσετε αυτήν την υπόσχεση πάρα το ίσως επιβαρυμένο πρόγραμμά σας).
  • Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαθέτει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης άρα και προσαρμογής. Δεν θα ωφελήσουν οι συγκρίσεις με άλλα παιδιά και οι γενικεύσεις.

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν κατά την επιστροφή στις συνήθειες της καθημερινότητας. Δώστε χώρο και χρόνο στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Το ίδιο κάντε κι εσείς. Άλλωστε, αποτελείτε το καλύτερο παράδειγμα. Αν για οποιοδήποτε λόγο προβληματίζεστε ή ανησυχείτε, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Χουζούρη Δήμητρα
Ψυχολόγος ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ.