Σημαντική Ιατρική Ενημέρωση

15 Ιανουαρίου 2023

Αγαπητοί γονείς,

το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά,καθώς υπάρχει έξαρση των κοινών εποχικών ιώσεων,της Γρίπης αλλα και του Covid-19. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την έγκαιρη διάγνωση τους και τη περαιτέρω αντιμετώπισή τους.

Στην προσπάθεια της ομαλής λειτουργίας των παιδικών σταθμών και τον περιορισμό των ιώσεων,καλό είναι να ακολουθείτε με συνέπεια τις παρακάτω οδηγίες που σας έχουν ήδη δωθεί.

Ιατρικές Οδηγίες

1) Εκπαίδευση και τήρηση κανόνων υγιεινής εντός και εκτός παιδικών σταθμών για τον περιορισμό εμφάνισης και διασποράς των ιώσεων.(Συστηματικό πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικού, αποφυγή επαφής χεριών με μάτια,μύτη, στόμα, κάλυψη μύτης και στόματος σε βήχα και φτάρνισμα κ.λπ.).

2) Συστήνεται Θερμομέτρηση των παιδιών πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

3) Παιδιά που εμφανίζουν πυρετό, ακόμα και ήπια δεκατική πυρετική κίνηση, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονη ρινική καταρροή,μυαλγίες, ρίγος, πονοκέφαλο, εμέτους, διάρροιες κ.ά.) να μην προσέρχονται στον παιδικό σταθμό.

4) Συστήνεται η άμεση επικοινωνία με ιατρό για την αξιολόγηση του περιστατικού και εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με μεταδοτική λοίμωξη θα πρέπει να παραμένει σπίτι μέχρι την πλήρη ίαση του. Εάν τα συμπτώματα είναι συμβατά με νόσο COVID -19 ή Γρίπη καλό είναι να γίνονται διαγνωστικά τεστ και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνεται ο παιδικός σταθμός.

Το παιδί επιστρέφει στον παιδικό σταθμό εφόσον έχουν υφεθεί τα συμπτώματα και αφού παρέλθει 1 24ωρο από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση χρειάζεται βεβαίωση από παιδίατρο.

Κατά περίσταση και ανάλογα με την συμπτωματολογία του παιδιού, μπορεί να ζητηθεί βεβαίωση παιδιάτρου και από τον παιδικό σταθμό.

5) Με θερμοκρασία 37,5 και πάνω το παιδί θα αποχωρεί από τον σταθμό.
Το ίδιο θα ισχύει και για παιδιά που εμφανίζουν οποιαδήποτε έντονη συμπτωματολογία κατά την παρουσία τους στον παιδικό. Οι γονείς θα καλούνται να τα πάρουν άμεσα και να ακολουθήσουν τις ανωτέρω οδηγίες.

6) Εάν κάποιο παιδί είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση για 5 ημέρες και επιστρέφει εφόσον είναι τουλάχιστον 1 24ωρο απύρετο και ασυμπτωματικό.

7) Γονείς/κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 ή οποιαδήποτε άλλη ενεργό λοίμωξη δεν επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η λοίμωξη τους, θα πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά το παιδί τους για πιθανή εκδήλωση συμπτωμάτων. Καλό θα είναι να ενημερώνουν άμεσα τον Σταθμό και αν υπάρχει δυνατότητα να κρατάνε τα παιδιά τους προληπτικά στο σπίτι για κάποιες μέρες.

Η παιδίατρος
Γελαδάκη Ράνια